BAŞKAN ÇAĞLI’DAN HABUR MÜLKİ İDARE AMİRLİĞİNE VE HABUR GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNE ZİYARET
Cizre TSO yönetim kurulu başkanı Sayın Süleyman Çağlı Beraberindeki Cizre TSO heyeti ile beraber Habur sınır Kapısına bir dizi ziyaretlerde bulundu. Başkan Çağlı, Habur Gümrük Müdürü Sayın Yalçın Özden ile Habur Mülki İdare amiri Sayın Ümit Altay’ı makamlarında ziyaret edip, Habur Sınır Kapısının hem Türkiye hem de bölgemiz için olan ticari önemine vurgu yaparak sınır kapılarının özellikle Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmamasının önemine değindi.
Başkan Çağlı, “Bu bağlamda Irak pazarına kendilerinin hakim olması için İran devleti çok çaba göstermekle bu yönde siyaset izlemektedir. İran Dışişleri bakanlığı sabah Kuzey Irak ile tüm sınır kapılarını kapattıklarını beyan ederken, akşam sadece hava sahalarının kapalı olduğunu belirtmiştir. İzlenilecek yanlış siyasi politikalarla geçmişte Suudi Arabistan pazarımızı diğer ülkelere kaptırmıştık. Bu denli büyük ticari ilişkilerimizin olduğu bir bölge ile kazanımlarımızın kaybedilmemesi noktasında İran devletinin kışkırtmalarına prim vermemeliyiz “dedi.
Başkan Çağlı ziyaretleri esnasında hem Habur mülki İdare Amiri Sayın Altay’a hem de Habur Gümrük Müdürü Sayın Özden’e; Kuzey Irak’ın, Türkiye için vazgeçilmez bir Pazar olduğunun, Türk şirketleri son gelişmeler ile birlikte tedirginlik hissine kapıldığının altını çizerek; “bu nedenle Ne olursa olsun bölge ile ticaretin sürmesi gerektiği görüşündeyiz. Güneydoğu’daki kentlerin ayakta kalması açısından bu önemli. Kuzey Irak`a ihracat amaçlı kurulan fabrikaların işlevsiz hale gelmesi, işsizlik sorunu yaratır. Kuzey Irak, Türkiye için vazgeçilmez bir pazar. Bu bağlamda Sınır asla kapatılmamalı Temennimiz yumuşak bir diplomatik dil ile bu sorunlu sürecin aşılmasıdır” dedi.
Çağlı, Habur yetkililerine; “ Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile 2.5 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Bölgesel yönetimin en önemli ticari partneri Türkiye’dir. Ülkemizden Merkezi Irak’a yapılan ihracat Kuzey Irak üzerinden yapılmaktadır. Almanya ve İngiltere’den sonra en çok ihracat yapılan 3. Ülke olan Irak’a 2017 Ocak-Ağustos döneminde 5 milyar 600 milyon dolar ihracat yapılmıştır. Türkiye`nin Irak`la olan ticaret hacminin ise yılsonunda 8 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Ayrıca Habur Sınır Kapısı`nda yılda ortalama 4 milyon yolcu, 1.4 milyonu TIR olmak üzere toplam 2 milyon araca hizmet veriliyor. Habur’un kapalı kalması ihracatçılarımızın altından kalkamayacağı maliyetler doğuracaktır “dedi.
Başkan Çağlı, Hükümet Irak ile olan ticaretin zarar görmemesi için alternatif ticaret güzergâhları açması gerektiğini, Aksi halde özellikle bölgemizde ticaret ve yaşamın ciddi anlamda olumsuz etkileneceği görüşünü paylaşarak, yaşanılan sorunların diyalogla son bulmasının gerektiğini bildirdi.