BAŞKAN YILDIRIM, BÖLGE İŞ DÜNYASININ FİNANSMANA ERİŞİM SORUNLARINI TOBB’DA GÜNDEME TAŞIDI
Reel Sektör & Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde; Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, VakıfBank Genel Müdürü Osman Arslan, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Recep Süleyman Özdil ile iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
Toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Faruk Yıldırım ile Meclis Başkanımız Mesut İverendi katılım sağladı.
Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Faruk Yıldırım, Cizre ve bölge iş dünyasının finansmana erişimde yaşadığı sorunları sektör temsilcilerine aktararak çözüm önerilerini paylaştı.
Başkan Yıldırım, Cizre’nin sınır ticaretinin, dış ticaretin ve lojistik faaliyetlerin yoğun olarak yürütüldüğü, Irak’a açılan en önemli ticaret kapılarından birine ev sahipliği yapan stratejik bir merkez olduğunu vurgulayarak, bu güçlü ticaret potansiyeline rağmen işletmelerin bankacılık hizmetlerine erişimde ciddi güçlüklerle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Banka şubelerinin kredi limitleri ve karar verme yetkilerinin yetersiz olması nedeniyle en temel finansman taleplerinin dahi bölge dışındaki merkezlere iletildiğini belirten Başkan Yıldırım, bunun hem süreçleri uzattığını hem de yatırım ve ticaret açısından önemli fırsat kayıplarına neden olduğunu söyledi.
Şubelerde görev yapan personelin sık sık rotasyona tabi tutulmasının da önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Başkan Yıldırım, bölgeyi tanıyan, yerel ekonomik dinamiklere hâkim ve uzun süre görev yapan kadroların oluşturulmasının hem karar alma süreçlerini hızlandıracağını hem de bankalar ile iş dünyası arasındaki güven ilişkisini güçlendireceğini ifade etti.
Üyelerin en fazla dile getirdiği konulardan birinin de gayrimenkul ekspertiz süreçleri olduğunu belirten Başkan Yıldırım, bölgedeki taşınmazların gerçek piyasa değerlerinin altında değerlendirilmesi nedeniyle işletmelerin ihtiyaç duydukları finansmana ulaşmakta zorlandığını, güçlü teminatlara rağmen düşük ekspertiz değerleri sebebiyle kredi kullanım kapasitelerinin önemli ölçüde sınırlandığını dile getirdi.
Başkan Yıldırım, banka şubelerinin kredi yetki limitlerinin artırılması, bölgeyi tanıyan istikrarlı personel yapısının oluşturulması ve gayrimenkul değerleme süreçlerinin piyasa gerçeklerini yansıtacak şekilde yeniden ele alınmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, finansa erişimin güçlendirilmesinin yalnızca işletmelere değil; üretime, ihracata, istihdama ve ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.