İŞ ADAMLARI SURİYE SNIRINDA

İŞ ADAMLARI SURİYE SNIRINDA

Diyarbakır TSO Meclis Başkanı Celallettin Birtane, dün başlayan Cenevre-2 konferansına dikkat çerek,Suriye’nin Rojava Bölgesi’ne insani yardım amaçlı geçişlere izin verilmesi gerektiğini savundu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Meclis Başkanı Celallettin Birtane,Şırnak’ın Cizre İlçesi TSO Meclis Başkanı Abdullah Miştak, Nusaybin TSO Başkanı Mahsum Özmen,Nusaybin Borsa Başkanı Necdet Aktaş,Kızıltepe TSO Meclis Başkanı Beşir Dündar ile bölgedeki çok sayıda ticaret ve sanayi odalarının başkan ve meclis başkanları,Mardin’in Nusaybin İlçesindeki Suriye’nin Kamışlı kenti arasında bulunan ve kapalı bulunan Nusaybin Sınır Kapısı’nda bir araya geldi.

Diyarbakır TSO Meclis Başkanı Celallettin Birtane, dün başlayan Cenevre-2 konferansına atıfta bulunarak, Öncelikle böylesi bir konferansa, bölgesel özerkliğini ilan etmiş bulunan ve oluşturduğu güvenli bölgede yeni Suriye için önerdiği çözüm modelini bizzat uygulayan Rojava’dan temsilcilerin çağrılmayışını önemli bir eksiklik olarak gördüğümüzü belirtmek isterim. Gerek Suriye, gerekse Rojava bölgesinde yaşanan çatışmalar, Suriye‘den sonra, ekonomik, sosyal ve siyasi bakımdan en fazla Türkiye‘yi etkilemiştir. Devletin resmi rakamları ve bölgemizin ekonomik dinamiklerini dikkate alarak yapılan değerlendirmelerde, Suriye ile doğrudan ticari ilişkileri olan ve Türkiye-Suriye sınırının doğu koridorunda yer alan Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Kızıltepe, Nusaybin, Şırnak, Cizre gibi il ve ilçelerin, çok açık bir şekilde haksız rekabete maruz bırakıldığı görülmektedir dedi.

Devletin siyasi tercihlerinin, bölgeye yönelik haksız bir rekabet oluşturduğunu savunan Birtane, Devletin siyasi tercihleri doğrultusunda ihracata ve ticarete konu olan malların geçişlerinde, sınırın batı koridorunu kullanmasını, ticaretini Türkiye-Suriye sınır hattının doğu koridoru üzerinden gerçekleştiren bölgemize yönelik bir haksız rekabet olarak değerlendirmekteyiz. Bizler, Suriye ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile doğrudan ticaret yapan ve ekonomisinin ana dayanaklarını sınır ticaretinin oluşturduğu il ve ilçe oda-borsalarının temsilcileriyiz. Söz konusu il ve ilçelerin ihracat rakamları incelendiğinde, toplam ihracatlarının yarısından fazlasının Suriye ve Irak Kürdistanı’na yönelik olduğu görülecektir. Şunu bir kez daha açıkça ifade etmek istiyoruz; Türkiye-Suriye sınır hattının batı koridoru, siyasi tercihlere bağlı olarak her türlü geçişe açık hale getirilmişken, güvenlik gerekçesiyle sınırın doğu koridorunun kapalı tutulması inandırıcı olmaktan uzaktır. Bugün burada, bu haksızlığı sizlerle paylaşmak ve daha güvenilir olduğu açıkça görülen, doğu koridoru sınır kapılarının açılmasını bir kez daha talep etmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız diye konuştu.

Diyarbakır TSO Meclis Başkanı Celallettin Birtane, sınır ticaretine yeniden başlanabilmesi adına Dışişleri Bakanlığı ve Mardin Valiliği ile görüşmek için resmi yazıyla başvuruda bulunduklarını söyledi.

 

Bölge ticaret odaları meclis başkanlarından oluşturulan 10 kişilik bir heyet, alınan özel izinle sınırı geçerek, Suriye tarafında gümrük kapısındaki rejim yanlısı askeri yetkililerle görüştü. Daha sonra tekrar Nusaybin‘e dönen heyet adına kısa bir konuşma yapan Celallettin Birtane, Suriye tarafındaki gümrük sahasının rejimin elinde olması nedeniyle geçişlere ve insani yardımların geçişine, rejim askerleri izin vermiyor. Bizim Türkiye tarafında bir sorun yok. Bazı insani yardımlar mesela aşı gibi sağlık hizmetleri tampon bölgede izin veriliyor dedi.