KALKINMA BAKANI SAYIN CEVDET YILMAZ CİZRE’DE İNCELEMELERDE BULUNDU.

KALKINMA BAKANI SAYIN CEVDET YILMAZ CİZRE’DE İNCELEMELERDE BULUNDU.

Ardından Cizre de bulunan Sivil Toplum kuruluşları adına müşterek hazırlanan raporu Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz`a takdim eden Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Süleyman ÇAĞLI raporda özetle;

Sayın Bakanım!

KOSGEB DESTEKLERİ`NE ACİL İHTİYAÇ VARDIR.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı 2.100’ü aşkın üye işletme kayıtlı olup,özellikle ilçemizde yaşanan sokağa çıkma yasakları ve bölgedeki güvenlik sorunlarının meydana getirdiği kaos hemen hemen zarar görmeyen işletmemiz kalmamıştır.
Bu nedenle ilçemizde ekonomik yaşamın durma noktasına geldiğini belirterek, yaşanan olaylardan sonra çok sayıda göçün yaşandığı Cizre’de ekonomik yaşamın yanı sıra sosyal yaşamda olumsuz etkilenmiştir.

Bu anlamda Cizre’de tekrar ekonomik hayatın canlanması,sağlıklı bir şekilde ve sürdürülebilir olması için acil nakit desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.

Bölgemizde karşılıksız çek ve protestolu senetlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.İşletmelerimiz bankaların faiz yüklü kredilerine muhtaç duruma düşmüştür.Geçmişte olduğu gibi,yıl içerisinde KOSGEB’in faizsiz kredi desteklerinden tekrar tüccarımızın,esnafımızın yararlandırılması sağlanmalıdır.

Bölgede yaşanan olaylar,ekonomimiz üzerinde çok kötü etkiler bırakmakta,özellikle mikro ve küçük ölçekli işletmelerimizi finansal açıdan zor durumda bırakmaktadır.

KOSGEB 4 yıldır işletmelere Kredi faiz desteği programı açmamaktadır.İlçemizdeki işletmelerin yaşadığı finansal sorunlar,bu firmalarımızın finansa erişiminde Devlet imkanları ile karşılanmadığında,daha büyük ekonomik ve sosyal problem doğuran tefecilik sorununa yol açmaktadır.Bu sorunun önüne geçilmesi için KOSGEB Başkanlığınca Kredi Destek programının bir an önce açılması elzemdir.Halk Bankası nezdinde verilecek olan 30,000,00-(Otuz Bin)TL kredinin bir an önce verilmesi ve Kurumsal bankaların esnafa verdiği kredilerinin en az 6 ay ertelenmesi gerekir.

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM SORUNU

İlçemize İşkur marifeti ile 2000 kişilik istihdam yapılması şehrimizin ekonomik ve sosyal anlamda canlanmasına neden oldu.Bunun için yeni istihdam alanlarının yaratılması önemlidir.
TÜİK il bazında işsizlikle ilgili verilerine göre,işsizlik oranı en yüksek yüzde 22.1’le Şırnak,tır.Bu anlamda işsizliğin önüne geçilmesi için yeni iş olanaklarının sağlanması gerekmekte olup,Bölgeye sunulan teşvik sisteminin pozitif uygulamalarla revize edilmesi sağlanmalı ve yeni iş alanlarının yaratılması noktasında Devlet yardımları hızlı ve kolay erişilebilir olmalıdır.

Ş.URFA -HABUR OTOBANININ HİZMETE AÇILMASI

Tarihi ipekyolu olan Ş.Urfa Habur hattı dış ticaretin can damarı olan ulaşımın aksamasına sık sık kazaların ve can kayıplarının yaşanmasına neden olan bu güzergahın bir an önce otoban yapılarak hayata geçirilmesi gerekmektedir.Özellikle Irak ve ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta ana güzergah olması münasebeti ile önem arz etmektedir.Hali hazırda var olan duble yollar bu sirkülasyona cevap verememektedir.

SINIR TİCARET MERKEZİ’NİN KURULMASI

Sınır Ticareti yapılabilecek iller, 2008/14451 sayılı Kararın 2. maddesi ile belirlenmiştir. İlgili Karar kapsamında; Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerimizde sınır ticareti yapılabilmesi mümkündür. Bu iller, Bakanlar Kurulu Kararı’ nda karşılarında gösterilen ülkelerle sınır ticareti yapabilirler. Hükmü amirdir.Bu anlamda Habur sınır kapısında açılacak olan Sınır Ticaret Merkezi bölge ekonomisini olumlu etkileyecektir.

BÖLGE TURİZM DEĞERLERİNİN TANITILMASI TURİZM POTANSİYELİNİN ARTIRILMASI

İnanç turizmi bakımından çok zengin olan şırnak ilimiz maalesef yeterince tanıtılmadığı için hak ettiği potansiyeli yakalayamamıştır.Hz Nuh türbesi,belek burcu,kasrik harabeleri,mem-u zin,gibi nice tarihi değerlere sahip ve İlçemizde 2016 yılı ortalarında faaliyete geçecek marka değeri yüksek 5 yıldızlı otelin açılması ile şırnak`a tur rehberlerinin yönlendirilmesi yapılarak yerli ve yabancı turistlerin bölgeye gelmesi sağlanabilir.

SAĞLIKTA HASTAHANE,YATAK,DOKTOR VE YARDIMCI PERSONEL İLE ÜLKEMİZİN ORTALAMASI DÜZEYİNE ÇIKARILMASI

Sağlık alanında sahada gerekli çalışmalar yapılarak bölge dinamiği gözetilerek,ivedi bölge hastahanelerin kurulması sağlanabilir.Özellikle şırnak iline en yakın tam donanımlı hastahane 250 km mesafede D.Bakır ilinde olduğu için acil vakalarda can kaybı yaşanmaktadır.
Yerinde yapılacak olan tam donanımlı sağlık merkezlerinin varlığı bu can kayıplarını asgariye indirecektir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE İMAR SORUNU

İlçemizde yaşanan olaylardan dolayı yaklaşık 1200 konut ve işyerinin ağır,10.000’e yakın orta hasarlı olduğu ayrıca çarpık kentleşme ile başa çıkılamayan imar durumu ve altyapı eksiklikleri söz konusudur. Tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması, tarım dışı kullanımı,söz konusudur. Bu anlamda insanımızın yaşam kalitesini yükseltecek yeni kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi ile ilçemizin yaralarının hızla sarılmasına ve yaşanılabilir şehirler arasında yer almasını sağlayacaktır

Ayrıca Cizre Surları ile ilgili Van kültür varlıklarını koruma bölge kurulu müdürlüğü tarafından Cizre Surlarının tekrar gün yüzüne çıkarılması ve yeniden imarı için 2007 yılından bu yana yapılan çalışmalardan henüz bir sonuç alınamıamıştır.

Takdim edilen raporu inceleyen Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ,bu haklı isteklerinizi ilgili bakanlıklara ulaştırıp,takipcisi olacağız.Halkımızı da kucaklamaya, halkımızın ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz.

Cizre`nin, tüm bu yörelerimizin kalkınması için gayret edeceğiz. Öyle masa başında oturup Cizre için ne iyidir diye düşünerek hareket etmiyoruz. Muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, kamu kurumları, kim varsa ilgili bütün taraflar ile bu sorunları aşma yönünde gayret edeceğiz. Sahayı dinleyerek, insanlarımızın görüşlerini alarak, yolumuza devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.