NAKLİYE VE İHRACAT SEKTÖRLERİNDE FAALİYET GÖSTEREN ÜYELERİMİZ İLE BİR ARAYA GELDİK

NAKLİYE VE İHRACAT SEKTÖRLERİNDE FAALİYET GÖSTEREN ÜYELERİMİZ İLE BİR ARAYA GELDİK

 
 
Yapılan toplantıda odamız tarafından tüm bölge Oda ve Borsalarında destek verdiği ve TOBB nezdinde Ticaret bakanlığına iletilmek üzere sunulan çözüm önerileri firma temsilcilerimiz ile paylaşıldı.
 
Toplantıda, firma temsilcilerimizin görüşleri not alınarak, ilgili bakanlıklara sunulacak raporlara eklendi.
 
İlgili sektörlerde faaliyet yürüten firma temsilcilerimiz ile de mutabık kaldığımız ve TOBB ve Ticaret bakanlığına “Habur Çözüm Önerileri” başlığı altında sunduğumuz 8 maddelik öneriler şöyle;
 
1-Neredeyse ülkemiz ile nefes alan dost Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin bu kadar büyük bir olayda yalnız bırakılmaması dünyanın gıpta ile baktığı sağlık bakanlığımızın bilgi ve tecrübelerinin Kuzey Irak bölgesel yönetimi lehine kullandırılması gerekmektedir. Kuzey Irak Zaho şehri Türkiye’nin gözetim ve denetiminde karantinaya alınıp hem ticaretimiz hem de hastalığın Türkiye’ye sıçramasına engel olunabilir. Bu şekilde bir girişim ülkemize ekonomik ve milli güvenlik konusunda olumlu geri dönüşleri olacaktır.
 
2-Özel İdare Tır parkında bulunan araçların yüklerine ve yüklerinin önemine göre acilen gruplandırılması gerekmektedir. Ancak bu şekilde karşı taraftaki müşterilerin zarar görmemeleri sağlanır. Zarar görmemeleri pazarımızı kayıp etmememizi ve zor günlerinde karaborsaya fırsat verilmemesini sağlarız. Hayat pahalılığında oluşacak bir alım güçlüğü hastalığın daha fazla yayılmasına sebep olacaktır.
 
3-Sorunların gerçek muhataplarına ulaşılması anlamında bölgemizde bulunan tüm Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları, TİM, UND yetkililerden oluşacak bir çalışma gurubunun kurulması (Habur Mülki idare amirinin ve bölge müdürünün başkanlık edeceği)
 
4-Şirketlerimize karşı tarafta şoför stok etmememizin önü açılmalıdır çift şoför ile Habur çıkışına kadar bir şoför Irak’ın iç bölgelerine bir şoför olarak çalışılma imkanı sağladığında hem iş gücü hem de lojistik payımızı korumuş oluruz. Irakta kalan şoför karantina süresini ve her türlü hijyen taahhüdünü verecektir.
 
5)Bu nedenle ülkemize girişte sağlık kontrollerinin ve hizmetlerinin artırılması ile nakliye ve ihracat işlemlerimizin normal seyrinde olması gerekmektedir. Ya ihracat işlemlerinin aynen devamı ya da En fazla bu süreç bitinceye kadar tampon bölge oluşturulmadan Irak’ın Zaho şehrinde alıcıların tüm depolarında serbest olarak aktarılmalarının önünün açılması Şoför hiçbir şekilde araçtan inmeden ve koruyucu elbise giyerek hatta geldiğinde gerekirse yasal karantina süresince evde dinlenmesi taahhüdünün alınması,
 
6)Habur girişinde uygulanan 6 saatlik araçların bekletilmesi uygulaması bu uygulama sağlık bakanlığı bilim kurulunun almış olduğu bir karar olmamakla beraber bu uygulamanın gereksiz olması halinde kaldırılması gerekmektedir. (Güneydoğu ihracatçılar Birliğinin maliyetini karşılamasını taahhüt ettiği araç içi dezenfekte ekipmanları geldiğinde bekleme süreci ortadan kalkması beklenmektedir.)
 
7) Kısa bir süreliğine Irak’a yapılan ihracat işlemlerinde iç gümrüklerde sevkiyatın durdurulması ile beraber ırak tarafından kalan yaklaşık 5.000 aracımızın ivedi olarak Türkiye’ye girişi sağlanmalıdır.
 
8)Ülkemiz ve Irak’ta bulunan karşılıklı sahaların boşaltılması halinde,araç geçişlerinin 24 saat içerisinde gerçekleşmesi için ilgili nakliye ve ihracatçılarımız adına taahhütte bulunduğumuzu beyan ediyoruz.
Bu anlamda söz konusu gümrük geçişleri daha seri ve güvenli olacaktır.